Energiebesparing

Hoe bespaar ik energie op mijn woning?

Het verkrijgen van een gunstig energielabel voor uw woning hangt samen met de diverse energiebesparende maatregelen die u kunt treffen voor uw woning. Aangezien energiebesparing steeds belangrijker thema wordt en wij graag zien dat elk huis een groen energielabel heeft voor zijn of haar woning geven we u bij deze een aantal energiebesparingstips.

Energiebesparing kan gerealiseerd worden via:

 • Woningisolatie
 • Verlichting en apparaten
 • Vervoer
 • Woningisolatie

Door uw woning goed te isoleren verliest u minder warmte, waardoor u bijvoorbeeld in de winter minder hoeft te stoken. Er zijn diverse mogelijkheden van woningisolatie. Zo kunt u uw ramen isoleren met dubbel glas en uw gevel en dak isoleren.

Het isoleren van een schuin dak kan aanzienlijk schelen. Een goed geïsoleerd schuin dak, met een verwarmde zolder, kan jaarlijks 980 m3 gas besparen (dat scheelt 570 euro!) Kijk op Dakisolatie voor advies op maat en een webvideo.

 • Vervangt u in een woning enkel glas voor HR++ glas, dan kan dat 460 m3 gas besparen (270 euro). Kijk voor meer info en Advies op maat op Dubbel glas en HR glas.
 • Spouwmuurisolatie helpt ook: dat spaart gemiddeld 320 m3 gas uit (185 euro). Geen spouw? Er zijn meer vormen van gevelisolatie.
 • Isolatie is goed, maar vergeet de ventilatie niet. Zonder constante ventilatie, hopen vocht en schadelijke stoffen zich op. Tips voor slim ventileren zonder energieverlies, staan op Ventilatie: noodzakelijk voor gezondheid.

Andere zaken waar u goed op kunt besparen zijn:

 • Verlichting
  Het wordt al snel knus in huis met een paar sfeer lampen aan, en niemand gaat in een donker huis zitten. Maar is het nodig om het zolderlicht ook altijd aan te hebben. Op lichtverbruik kunt u veel besparen. Zorg er voor dat er alleen lichten aan staan in ruimtes waar ook daadwerkelijk mensen zijn. Ook is het belangrijk uw gloeilampen te vervangen voor led- en spaarlampen. Deze zijn een stuk energiezuiniger.
 • Elektrische apparaten
  In deze moderne tijd wordt er veel gebruik gemaakt van elektrische apparaten. Deze kosten veel stroom in het dagelijks gebruik, maar ook veel stroom ’s nachts. Denk aan de televisie en bijvoorbeeld uw computer die de hele nacht op standby staan (sluipstroom). Het scheelt veel energie als u deze apparaten volledig uitschakelt. Ook het in het stopcontact laten zitten van opladers, zoals uw telefoonoplader, kost extra stroom.
 • Grotere apparaten
  zoals droger en de afwasmachine. Laat bijvoorbeeld de droger alleen draaien als het in huis of buiten niet droog is (op een zonnige dag kan u uw was al in een paar uur droog zijn). Laat ook uw afwasmachine niet draaien als deze half vol is. Wacht nog een dagje tot dat u een volle afwasmachine kan laten draaien.

Het energielabel geeft aan hoe energie zuinig uw huis is. Met een zuinig huis bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten. Met de bovenstaande tips zorgt u voor een nog groener huishouden.

 
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul soort woning en postcode in.
Vergelijk adviseurs
Vergelijk adviseurs Vergelijk de verschillende energielabel adviseurs.
Vraag een advies aan
Vraag een advies aan Vraag vrijblijvend een energielabel advies aan.
 
 

Recente aanvragen