Is een energielabel verplicht?

Ja vanaf 2008 is een energielabel voor woningen verplicht. Wanneer u een huis verkoopt of verhuurt bent u verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar of bewoner wisselt, dient de verkoper of verhuurder het energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Tot op heden stonden er geen sancties op het niet in bezit hebben van een energielabel.

Uitzonderingen energielabel

Er zijn uitzonderingen op de energielabelplicht. Hieronder staan de belangrijkste.

  • Huizen jonger dan 10 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting tot het hebben van een energielabel bij verkoop. Bij deze huizen is vooraf de zogeheten energieprestatiecoëfficiënt (EPC) berekend. Met de overhandiging van de EPC-berekening aan de koper of huurder, voldoet de eigenaar aan de energielabelplicht.
  • Als u een gecertificeerd adviseur een Energie Prestatie Advies (EPA) heeft laten opstellen tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008, dan hoeft u geen nieuw energielabel te laten opstellen voor de verkoop van uw woning. (EPA is trouwens inmiddels van naam veranderd: het heet nu Maatwerkadvies energiebesparing. Meer daarover op www.nuenergielabel.nl/maatwerkadvies.)
  • Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, woonboot of woonwagen hoeft u geen energielabel te overhandigen.
  • Er zijn nog enkele andere uitzonderingen. Kijk daarvoor, en voor meer informatie over de uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl.
 
» Wat is NUenergielabel.nl » Is een energielabel nuttig? » Is een energielabel verplicht? » Hoe wordt het energielabel bepaald? » Energielabel of Maatwerkadvies » Kosten energielabel en maatwerkadvies » Geldigheidsduur energielabel » Wat houdt Maatwerkadvies energiebesparing in? » Maatwerkadvies is niet zelfde als energielabel woning » Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul soort woning en postcode in.
Vergelijk adviseurs
Vergelijk adviseurs Vergelijk de verschillende energielabel adviseurs.
Vraag een advies aan
Vraag een advies aan Vraag vrijblijvend een energielabel advies aan.
 
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in Rotterdam door Dhr. CC Rottier
Er is zojuist een aanvraag gedaan in WestZAAN door Dhr. xx xxc
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Maartensdijk door Mvr. G.H. Seldenrijk-Gijsbertsen
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Wolphaartsdijk door Dhr. J.G. Hoogerland
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Barendrecht door Dhr. AA Visser