Huisbaas moet meer investeringen doen in energiezuinige maatregelen

Door: Vincent van der Graaf op 24-07-2013

Het moet voor huurders mogelijk worden om hun huisbaas onder druk te zetten om investeringen te doen om de stookkosten in te perken. Hiervoor pleit SP-kamerlid Paulus Jansen op de website van de SP. Hij is erg geschrokken van de gemiddelde €450,- wat voor de stookkosten betaald wordt per maand in Amsterdam. Deze hoge stookkosten hebben ermee te maken dat er nog steeds gebruik gemaakt wordt van oliegestookte blokverwarming.

Jansen schrijft op de website van de SP: "Verhuurders moeten gedwongen kunnen worden alle rendabele investeringen te doen die energiekosten verlagen". "In ruil daarvoor mogen ze, na aftrek van de onderhoudsreservering, een kostendekkende huur vragen. Op dit moment hebben meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens in een huurwoning hogere woonlasten doordat hun verhuurders laks is. Dat moet stoppen!"

Om dit mogelijk te kunnen maken zal minister Stef Blok de oude plannen een nieuw leven in moeten blazen. In 2011 werd er nog een wetsvoorstel ingetrokken dat verhuurders zou hebben verplicht elk type renovatie uit te voeren, zolang huurders daar een redelijk voorstel voor indienden. Hier stond dan wel een noemenswaardige huurverhoging tegenover.  

Minister Blok wijst erop dat huurder ook het recht heeft om via de rechter een beslissing af te dwingen. De rechter zal dan bepalen of er energiekostenbesparende maatregelen genomen moeten worden zoals het isoleren van spouwmuren, isoleren van het dak en het isoleren van de vloeren. Ook het vervangen van de CV ketel kan een uitspraak zijn.

 
 
» Terug naar nieuws
 
Vul uw gegevens in
Vul uw gegevens in Vul soort woning en postcode in.
Vergelijk adviseurs
Vergelijk adviseurs Vergelijk de verschillende energielabel adviseurs.
Vraag een advies aan
Vraag een advies aan Vraag vrijblijvend een energielabel advies aan.
 
 

Recente aanvragen

Er is zojuist een aanvraag gedaan in Rotterdam door Dhr. CC Rottier
Er is zojuist een aanvraag gedaan in WestZAAN door Dhr. xx xxc
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Maartensdijk door Mvr. G.H. Seldenrijk-Gijsbertsen
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Wolphaartsdijk door Dhr. J.G. Hoogerland
Er is zojuist een aanvraag gedaan in Barendrecht door Dhr. AA Visser